Gdy człowiek przyspiesza, mięśnie łydki zwalniają

9 stycznia 2012, 12:36

Poruszając się z prędkością 2 m/s, czyli 7,19 km/h, ludzie wolą biec niż iść. Doktorzy Gregory Sawicki i Dominic Farris z Uniwersytetu Północnej Karoliny uważają, że dzieje się tak, gdyż przy takiej szybkości podczas biegu lepiej wykorzystujemy kluczowy mięsień łydki.



Rekordowe 100,75 tesli

23 marca 2012, 17:01

W Los Alamos National Laboratory (LANL) przekroczono nieosiągalną dotychczas dla niedestrukcyjnych systemów granicę 100 tesli natężenia pola magnetycznego. Pracowliśmy nad tym przez półtorej dekady - mówi Chuck Mielke, dyrektor Pulsed Field Facility w LANL.


Biodostępność składników sałatki zależy od rodzaju dressingu

20 czerwca 2012, 18:40

W sałatkach znajduje się dużo witamin i składników odżywczych. To jednak, jaką ich część wykorzystamy, zależy od rodzaju i ilości dressingu (Molecular Nutrition & Food Research).


Nóż do wody

2 października 2012, 09:21

Przecięcie nożem kropli wody wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak Antonio Garcia i jego koledzy z Arizona State University stworzyli nóż, który potrafi to zrobić.


Obcy wyskakuje na brzeg

6 grudnia 2012, 11:35

Sumy europejskie (Silurus glanis) z rzeki Tarn nauczyły się polować na gołębie skalne (Columbia livia Gmelin). Wydostają się na brzeg obleganej przez ptaki wysepki, łapią je i wciągają do wody.


Płytki starczy sen uniemożliwia utrwalanie wspomnień

28 stycznia 2013, 13:17

Pogorszenie jakości snu w starszym wieku zaburza proces długofalowego przechowywania wspomnień przez mózg.


Zmiana formy przekona przeciwników entomofagii?

24 kwietnia 2013, 10:07

Choć owady mogłyby być bogatym źródłem białka, mieszkańcom Zachodu trudno się do nich przekonać. Perspektywa zjedzenia obiektu z licznymi odnóżami nie wydaje się zbyt pociągająca, dlatego portugalska projektantka Susana Soares zaczęła się zastanawiać, jak potencjalni konsumenci zareagowaliby na zmianę formy. Owocem jej współpracy z technologami żywności oraz inżynierami jest drukarka 3D, spod dyszy której wychodzą przeróżne smakowicie wyglądające ciasteczka.


Mówiący robot leci na Międzynarodową Stację Kosmiczną

5 sierpnia 2013, 10:05

Japończycy wystrzelili na orbitę pierwszego mówiącego robota Kirobo. Maszyna dotrze na Międzynarodową Stację Kosmiczną 9 sierpnia. Android wyruszył w podróż z Centrum Lotów Kosmicznych Tanegashima. Zapakowany w pudełko trafił na pokład bezzałogowego transportowego statku kosmicznego HTV, który przewozi m.in. wodę, pożywienie i ubrania dla 6 stałych członków załogi ISS.


Relacje egipsko-chińskie sięgają starożytności, ale nie są tak odległe jak sugerowano

1 kwietnia 2019, 10:13

Kuglarze pochodzący z egipskiej Aleksandrii zabawiali ponad 2 tys. lat temu w Państwie Środka chińskich wielmożów. Jednak wbrew wcześniejszym twierdzeniom Egipcjanie nie przyczynili się do powstania chińskiego systemu zapisu – opowiada w rozmowie z PAP polski naukowiec.


Lek na zapalenie stawów nadzieją dla nowo zdiagnozowanych chorych z cukrzycą typu 1.

7 grudnia 2023, 10:48

Pierwsze na świecie testy kliniczne wykazały, że baricytynib, lek stosowany w przypadkach reumatoidalnego zapalenia stawów, może pomagać nowo zdiagnozowanym chorym na cukrzycę typu 1. Profesorowie Tom Kay i Helen Thomas z australijskiego St Vincent's Institute wykazali, że środek ten pomaga w uratowaniu pozostałych komórek komórek β wysp trzustkowych i zachowaniu tym samym zdolności organizmu do produkcji insuliny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy